Voščilnica izdelana v tehniki linotiska

Izdelovanje voščilnic je predpraznično ustvarjanje, ki se ga vsako leto veselimo. S tehniko linotiska je izdelava večjega števila voščilnic lažja, ker iz linoleja izrežemo štampiljko, ki jo poljubno odtiskujemo. Povabimo k izdelovanju voščilnic otroke, dedke, babice, prijatelje, ... Naj bo izdelava voščilnic kakovostno preživet čas z družino.

Pripravite linolej velikosti A6 in nožke za rezanje. S pisalom si na linolej zarišite smrečico in jo s pomočjo nožkov izrežite iz linoleja. Za izrezovanje smrečice smo uporabili nožek "V", ki je ožji in za izrezovanje ozadja nožek "U", ki je širši. Deli linoleja, ki jih ne boste izrezali, bodo pri odtisu vidni na papirju v barvi, ki jo boste uporabili za tisk. V našem primeru bodo ti deli zelene barve. 

Izrezovanje iz linoleja

Najprej naslikajte rjavo ozadje v obliki smrečice na voščilnico iz akvarelnega papirja. Ozadje naslikajte ga s pomočjo šablone, ki jo izrežete iz papirja. Za poslikavo smo uporabili Marabu Art Crayon akvarelno voščenko. Na naslikano ozadje boste v naslednjem koraku odtisnili zeleno smreko, ki ste jo izrezali iz linoleja.

Poslikava smrečice na osnovo za voščilnico

S pomočjo gobice nanesite na izrez barvo za linotisk št. 097.

Priprava na tisk

Smrečico odtisnite na osnovo za voščilnico tako, da bo zelena smrečica prekrila rjavo podlago. Za lažje tiskanje smo si na linoleju označili vrh in deblo smrečice. Smrečico smo pri tiskanju vsakič pritisnili ob podlago, da smo dobili jasen odtis. Linolej po vsakem odtisu odstranite z voščilnice, da se ne bi voščilnica poškodovala. 

Tiskanje

Vsak odtis bo samosvoj in poseben. Naj vas napake, ki nastanejo pri tiskanju ne spravljajo v slabo voljo. Te "napake" so del tehnike linotisk in bodo vašo voščilnico obogatile. 

Odtis

S pomočjo štance zvezdice pripravite šablono za zvezdico.

Priprava šablone za zvezdico

Ko se tisk smrečice posuši, odtisnite zvezdico na voščilnico z zlato barvo Marabu Yukon Gold. Takoj po tiskanju odstranite šablono zvezdice z voščilnice. Po potrebi šablono obrišite v papirnato brisačko, da jo očistite. 

Tiskanje zvezdice

Tako! Vaša voščilnica je potiskana - sledi njeno krašenje. Tanko plast lepila nanesite na smrečico s pomočjo čopiča. 

Premazovanje z lepilom pred lepljenjem bleščic

Na še mokro lepilo posujte bleščeča vlakna. 

S pomočjo zlatega sukanca in šivanke napeljite girlando na smrečico.

Girlanda z zlato nitjo

Okrasite girlando s pomočjo bleščic v barvi Marabu Glitter Liner.

Izdelava lučk

Opremite voščilnico z lepimi željami, ki jih vanjo zapišete z zlatim pisalom.

Končana voščilnica

Želite več informacij?
Kontaktirajte nas! Z veseljem vam bomo pomagali!

 

 

Za izdelavo boste potrebovali: