Naj dom zadiši po praznikih

Peka domačih piškotov spada med naša najljubša praznična opravila in je še posebej prijetna, če pri njej sodelujejo tudi otroci. V tokratni ustvarjalni ideji delimo z vami recept ene izmed naših babic. 

Za domače, maslene piškote boste potrebovali: 

500 g moke (tip 500)

150 g sladkorja

1-2 vanilij sladkorja

250 g masla 

1 pecilni prašek

2 celi jajci

malo naribane limonine lupinice

moka ali jedilni škrob za posipanje delovne površine

sladkor v prahu

 

Maslo vzemite iz hladilnika vsaj pol ure pred pričetkom peke piškotov, da se zmehča. Iz zgornjih sestavin zgnetite gladko testo. Bolj kot boste gnetli testo, bolj krhki bodo piškoti. Pregneteno testo naj pol ure počiva v hladilniku. Po hlajenju vzemite testo iz hladilnika in ga pustite nekaj minut na sobni temperaturi, da ga boste lažje razvaljali. 

Priprava testa

Delovno površino in valjar malo pomokajte. Testo razvaljajte za nožev rob debelo. S pomočjo modelčka za piškote razrežite testo. 

Izrezovanje piškotov

Poigrajte se z modelčki različnih oblik in različnih velikosti. Testo boste lažje iztisnili iz modelčka, če boste modelček na vsake toliko malo pomočili v moko ali jedilni škrob. 

Različni modelčki in velikosti piškotov

Piškote enega za drugim polagajte na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. 

Piškoti v pekaču

Poln pekač piškotov

Piškote pecite v vnaprej ogreti pečici, 12-15 minut na 180°C. Čas peke je odvisen od debeline piškotov. Ko so piškoti pečeni jih ohladite in po želji posujte s sladkorjem v prahu. 

Pečeni piškoti

 

Domače piškote hranite v zaprti posodi. Lepo zaviti piškoti so čudovito darilo!

Piškoti kot darilo

 

Želite več informacij?
Kontaktirajte nas! Z veseljem vam bomo pomagali!

 

 

Za izdelavo boste, poleg sestavin za peko, potrebovali: