Shibori tehnika in Fashion Spray

Poslikava majice z barvami Marabu Fashion Spray v tehniki "shibori".

Uporabljeni materiali:

17190 050 020 Fashion Spray, 100ml, limonino rumen, 17190 050 005 Fashion Spray, 100ml, malinast, 17190 050 153 Fashion Spray, 100ml, metino zelen, AN-09-6 Lepilni trak krep Tesa, 25mm x 50m, LT-01 Siva lepenka, 1mm, ca. A3, gospodinjske elastike, razrezana plastična vrečka, bela bombažna majica, zaščita za delovno površino, zaščitne rokavice, papirnate brisačke

Kategorija: ustvarjamo z otroki, poletje, oblačila in dodatki 

 

Tehnika barvanja testila "shibori" je starodavna tehnika, ki se je razvila na Japonskem v 8.stoletju. Gre za tehniko barvanja pri kateri se tekstil prevezuje in prevezane dele barva, pri čemer nastanejo čudoviti prelivajoči se vzorci. 

Zaščitite delovno površino. Po potrebi si nataknite zaščitne rokavice. V belo, bombažno majico vstavite lepenko, da zaščitite hrbtni del majice. Iz plastične vrečke izdelajte manjše kroglice in pripravite gospodinjske elastike.

Kroglice poljubno vstavite v majico. S pomočjo elastike pritrdite kroglico na majico. Nastalo izboklino na majici oblepite z maskirnim trakom. Vstavljene kroglice bodo na vzorcu cvetni prašniki.

Majico najprej popršite s Fashion Spray barvo v rožnatem odtenku, ki na vzrocu predstavlja cvetne liste. Sledi pršenje z zelenim odtenkom. Vsako barvo pred uporabo temeljito pretresite in barvo testno 2 do 3 krat popršite na odvečnem koščku papirja. 

Po pršenju počakajte, da se uporabljeni barva popolnoma posušita in potem odlepite maskirni lepilni trak. Sledi pršenje z rumeno barvo. Ko se rumena barva posuši odstranite elastiko. Sušenje barv lahko pospešite s sušilcem za lase. 

Za utrjevanje barve na majico nastavite na likalniku temperaturo za likanje bombaža in izključite dotok pare. Majico likajte po hrbtni strani motiva približno 3 minute (večja obarvana področja ~ nad 30 cm2 utrjujte sorazmerno daljši čas). Izdelki pobarvani z barvami Marabu Fashion­Spray, so pralni v pralnem stroju do temperature 40°C, z blagim pralnim sredstvom. Pred pranjem in likanjem majico obrnite, tako da bo poškropljeni del na notranji strani.

 

 

Želite več informacij?
Kontaktirajte nas! Z veseljem vam bomo pomagali!